Skip to content

Varför är ekologisk mat bra?

  • by

Grundprincipen med ekologiskt odlade produkter är att de påverkar miljön så lite som möjligt. I produktionen ska även djuren värnas om i högsta möjliga mån, samtidigt som skadliga ämnen ska förhindras. Förutom detta ingår en högre standard än vanligt, men också mål om att odlingen ska ske mer lokalt.

Många bra skäl till att äta ekologiskt

Personer som brinner för att djuren ska må bra väljer ofta dessa produkter, men EKO-varor innehåller inte heller kemiska bekämpningsmedel.

Här ser du några av huvudskälen till att välja ekologiskt odlad mat:

  • Ekologiska odlingar har fler växt- och djurarter.
  • KRAV-certifierade gårdar ger grisar tillgång till grönbete på sommaren, men de får även vistas utomhus under vintern.
  • Konstgjorda tillsatser saknas från ekologiska produkter.
  • Med ekologisk odling får bönderna en bördigare jord som håller längre.
  • Du värnar för schyssta villkor för djuren.
  • Du stöttar böndernas arbete mot en mer hållbar produktion.

Ekologisk mat har många utmaningar

Förutom att det är dyrare att köpa ekologiskt har ämnet blivit alltmer politisk. Flera debattörer har lyft frågan i ett försök att ekomaten inte ska skjutas ned, men det är även något som ligger högt på agendan hos Naturskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter, samt Jordbruksverket.

Den 1:a januari 2022 förekom även nya regler för ekologisk produktion. Dessa minskar bland annat antalet undantag, men även individuella ansökningar kring icke-ekologiska djur. Förändringarna är nödvändiga, men tyvärr påverkar också inflationen svenskarnas vilja till att handla ekologisk mat.

Via näthandeln kan det dessutom vara krångligt att hitta KRAV-märkta produkter. Det hela försvåras ytterligare när produktionskostnaderna ökar hos bönderna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *